Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić održao sastanak s američkim veleposlanikom Kohorstom

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Mišel Jakšić sastao se u srijedu s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država Robertom Kohorstom. Sugovornici su izrazili međusobno zadovoljstvo prilikom za razmjenu mišljenja o stanju u pravosuđu i suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Razgovarali su o aktualnim temama, poput predstojećih predsjedničkih izbora u Americi te načina na koji se države nose s pandemijom uzrokovanom virusom COVID 19.

Veleposlanik Kohorst izrazio je zanimanje za izazove u hrvatskom pravosuđu, načinima njihovog rješavanja te kako to utječe na dolazak investitora u Hrvatsku.

Predsjednik Odbora istaknuo je kako velik problem predstavlja nepovjerenje građana u rad institucija, a time i u rad pravosuđa te istaknuo da se ulažu napori u ojačavanje sustava kroz informatizaciju i poboljšanja zakonodavnog okvira. Razgovarali su i o proceduri imenovanja sudaca, duljini sudskih postupaka, otvorenosti i transparentnosti pravosuđa, dostupnosti pravosuđa kao i neovisnosti sudaca. U razgovoru je više puta naglašena potreba transparentnosti u radu svih institucija, ali i transparentnosti podataka o imovini svih javnih dužnosnika i sudaca.

Predsjednik Odbora Jakšić izvijestio je veleposlanika Kohorsta o nadležnostima Odbora za pravosuđe, načinu rada Odbora i suradnji s članovima Odbora. Složili su se oko daljnje suradnje i ulaganja napora za osiguranje vladavine prava u Hrvatskoj.