Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović održao sastanak s veleposlanikom Ukrajine Vasylom Kyrylychem

Zagreb – Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović  primio je u četvrtak veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj. 

Vidović je uvodno rekao da Hrvatska pridaje veliku važnost odnosima s Ukrajinom i da pozdravlja recentni proces jačanja bilateralnih odnosa Hrvatske i Ukrajine što potvrđuju i održani sastanci na visokoj razini. Obrambena suradnja također je u porastu zadnjih nekoliko godina. Ovom prilikom predsjednik Odbora je zahvalio na pruženoj humanitarnoj pomoći koju je Ukrajina poslala Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

U pogledu sigurnosne situacije na istoku Ukrajine Vidović je rekao da Hrvatska izražava zabrinutost zbog napete situacije i da u potpunosti podupire teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine. - I dalje ćemo pružati podršku Ukrajini u njezinim nastojanjima za mirnom reintegracijom okupiranog područja i nudimo prijenos znanja o mirnoj reintegraciji iz vlastitih iskustava iz Domovinskog rata, rekao je Vidović. U cilju smirivanja napetosti i de-eskalacije sukoba istaknuo je da Hrvatska ključnim drži važnost koju imaju diplomatske aktivnosti.

Veleposlanik Kyrylych zahvalio je Hrvatskoj na razumijevanju i pruženoj pomoći, posebice u pogledu prijenosa iskustava i znanja na poslovima humanitarnog razminiranja i postupcima mirne reintegracije okupiranih područja. Govoreći o sigurnosnoj situaciji na istočnoj granici Ukrajine veleposlanik je rekao da je u proteklih sedam godina sukoba poginulo oko 14 000 ukrajinskih vojnika, da je sigurnosna situacija i dalje nepovoljna te da se za sada nije ostvarilo  najavljeno povlačenje ruskih vojnih snaga s rusko-ukrajinske granice. Naveo je da se Ukrajina zalaže za prekid vatre i mirno rješenje sukoba, pri čemu je  potpora i solidarnost međunarodne zajednice od izuzetne važnosti. Veleposlanik je rekao da će 23. i 24. kolovoza 2021. Ukrajina obilježiti trideset godina neovisnosti te je pozvao predsjednika Odbora za obranu da na parlamentarnoj razini sudjeluje na tom događaju. U pogledu euroatlantske perspektive Ukrajine, istaknuo je presudnu važnost pravovremenih vidljivih rezultata napredovanja na putu članstva u Europskoj uniji te dobivanje akcijskog plana za NATO. 

U okviru razgovora o euroatlantskoj orijentaciji Ukrajine Vidović je istaknuo da Hrvatska podržava  Ukrajinu na putu realizacije članstva u  Europskoj uniji i Organizaciji sjevernoatlantskog ugovora (NATO-u). U tom kontekstu čestitao je na statusu partnera u okviru unaprijeđenih mogućnosti NATO-a, koji je Ukrajina stekla u lipnju 2020. godine. Istaknuo je da se, sudeći po hrvatskim iskustvima,  radi o zahtjevnom i dugotrajnom procesu prilagodbi, dostizanju i implementaciji postavljenih kriterija, koji je Hrvatska kroz kontinuitet reformskih napora prolazila dulji niz godina. Sugovornici su također razgovarali o inicijativi o priznavanju Holodomora genocidom nad ukrajinskim narodom.

Osvrćući se na kriznu sigurnosnu situaciju u Ukrajini, sugovornici su se zaključno složili da se najkvalitetnije rješenje situacije treba tražiti za diplomatskim stolom.