Predsjednik Odbora za ljudska prava Pupovac održao sastanak s ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Ukrajine u Hrvatskoj Vasylom Kyrylychem. 

Ukrajinski veleposlanik izvijestio je predsjednika Odbora o inicijativi za rješavanje krimskog pitanja mirnim putem pod nazivom „Krimska Platforma“ te se osvrnuo  na aktualnu situaciju na istoku Ukrajine. Naglasio je kako je prioritet Ukrajine mirno rješavanje sukoba, a posebno je istaknuo zanimanje za hrvatsko  iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja. Kyrylych je pohvalio i izrazio zadovoljstvo odnosom Hrvatske prema ukrajinskoj nacionalnoj manjini.

Pupovac je istaknuo kako Hrvatska ima veliko iskustvo u mirnoj reintegraciji, te rekao kako svojim prijedlozima može pomoći Ukrajini, a podržao je i inicijativu mirnog rješenja krize. –Hrvatska vodi pro aktivnu manjinsku politiku pri čemu se posebna pozornost usmjerava na to da ni jedna manjina ne bude zakinuta za pravo na jezik, škole, kulturu i odnose sa matičnom državom, rekao je Pupovac. 

U nastavku razgovora veleposlanik Kyrylych govorio je o Holodomoru kao boljševičkom zločinu nad ukrajinskim narodom koji je počinjen 30-ih godina prošlog stoljeća te u vezi s tim zatražio potporu Hrvatskoga sabora.