Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac održao sastanak s veleposlanicom Švedske Annom Boda

Zagreb ‒ Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac primio je u četvrtak veleposlanicu Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Annu Boda s kojom je razgovarao o ljudskim i manjinskim pravima, aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj i regiji te globalnim i političkim pitanjima vezanima za zaštitu ljudskih prava.

Sugovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima te dobrim odnosima unutar Europske unije, istaknuvši kako je zajednički interes nastavak suradnje i u okviru NATO-a.

Predsjednik Odbora upoznao je veleposlanicu s radom Sabora, djelokrugom rada Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zastupnika iz redova nacionalnih manjina na unaprjeđivanju ljudskih i manjinskih prava u Republici Hrvatskoj. Napomenuo je kako je važno da se ljudi osjećaju sigurnima i slobodnima u izražavanju svog identiteta, što im, kako je istaknuo, jamči i Ustav Republike Hrvatske, te je dodao kako je interes svih država regije osiguranje dobrih odnosa i zaštite manjinskih prava.

–Kao poseban problem ljudskih prava istaknuo bih nerazvijenost i depopulaciju pojedinih regija Hrvatske, što znatno utječe na kvalitetu života osoba koje žive na tim područjima, gdje je ujedno i najveći udio pripadnika nacionalnih manjina, rekao je Pupovac. Za stabilnost i sigurnost u zemljama regije, kako je kazao, važno je smanjiti tenzije između različitih etničkih i vjerskih skupina zaključivši kako to nije lak zadatak s obzirom na složenost povijesnih okolnosti i geopolitičku situaciju.  

Sugovornici su u nastavku razmijenili mišljenja o legalnim ekonomskim migracijama zbog nedostatka radne snage te integraciji migranata i postupanjima kako bi se spriječila neprimjerena retorika prema migrantima iz istočnih zemalja.