Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković uputio čestitku u povodu obilježavanja 9. svibnja - Dana Europe

Zagreb - U povodu 9. svibnja, koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković uputio je čestitku svim hrvatskim građankama i građanima.

Dan Europe obilježava se na obljetnicu predstavljanja Schumanove deklaracije u Parizu 1950. godine, čime je započelo osnivanje Europske zajednice za ugljen i čelik, preteče današnje Europske unije. 

- I ove godine Dan Europe obilježava se u izvanrednim okolnostima izazvanima pandemijom koronavirusa no izazovi s kojima se Unija suočava predstavljaju priliku za promjene i novi početak, napominje Hajduković te ističe kako će Europska unija ove nedjelje Dan Europe obilježiti na jedinstven način – svečanim pokretanjem Konferencije o budućnosti Europe.

Iako, prema njegovim riječima, neće biti uobičajene proslave diljem Europske unije, jer su okupljanja i dalje ograničena, svi građani su pozvani da putem videoprijenosa prate svečani početak rada Konferencije, 9. svibnja od 14.00 sati. Kako naglašava Hajduković, građani mogu svojim prijedlozima i mišljenjima doprinijeti radu Konferencije putem nedavno pokrenute višejezične digitalne platforme.

Prema riječima predsjednika Odbora za europske poslove, Hrvatski sabor aktivno će se uključiti u rad Konferencije o budućnosti Europe, a saborski zastupnici bit će na raspolaganju građanima kako bi, zajedno sa zastupnicima u Europskom parlamentu, osigurali da Konferencija o budućnosti Europe zaista polazi upravo od građana i njihovih očekivanja.