Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković sudjelovao na sjednici Odbora za europske poslove Bundestaga posvećenoj 20. obljetnici velikog proširenja EU-a

Berlin/videokonferencija - Odbor za europske poslove njemačkog Bundestaga održao je u srijedu prigodnu sjednicu kojom je obilježio dvadesetu obljetnicu velikog proširenja Europske unije.

Na sjednicu su bili pozvani predsjednici parlamentarnih odbora nadležnih za europske poslove parlamenata deset država koje su pristupile Uniji 1. svibnja 2004. te Bugarske, Rumunjske i Hrvatske koje su postale članicama 2007., odnosno 2013. Uime Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora na sjednici je sudjelovao predsjednik Odbora u desetom sazivu Domagoj Hajduković.

Predsjednik Odbora za europske poslove Bundestaga Anton Hofreiter uvodno je istaknuo važnost obilježavanja ove obljetnice, osobito u kontekstu aktualnih izazova s kojima se suočava Europska unija uoči nadolazećih izbora za članove Europskog parlamenta. Ocijenio je kako je politika proširenja i dalje jedna od najuspješnijih europskih politika te je izrazio nadu da će takva i ostati.

Domagoj Hajduković se osvrnuo na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, rekavši između ostaloga, kako je nakon gotovo 11 godina članstva Hrvatska i dalje „najmlađa“ država članica, ali članica koja se nada kako neće još dugo zadržati tu titulu. Naglasio je predanost Hrvatske jačanju veza država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja s EU-om, ali i važnost prilagodbe europskim standardima. Hajduković je podsjetio i na važnost jačanja solidarnosti među članicama, stavljanja većeg naglaska na održivost i inovacije te osnaživanja uloge EU-a na globalnoj razini. - U izazovnim vremenima kojima svjedočimo trebamo učiti iz prošlosti, prigrliti sadašnjost i izgraditi viziju budućnosti kako bi Europska unija bila ujedinjena, prosperitetna i uključiva, zaključio je.

Sudionici sjednice Odbora za europske poslove Bundestaga podržali su daljnje proširenje Europske unije na države istočne Europe i zapadnog Balkana, ali su i naglasili potrebu reforme Unije kako bi i s više od trideset država članica mogla učinkovito djelovati. Zaključno je naglašena važnost međuparlamentarne suradnje za približavanje stavova među državama članicama, posebno za vrijeme institucijske stanke uoči europskih izbora.