Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković sudjelovao na konferenciji o jednakosti žena u politici

Rabat – U sklopu projekta "Podrška razvoju uloge Parlamenta u osnaživanju demokracije u Maroku" predsjednik Odbora za europske poslove, voditelj Hrvatsko-Marokanske međuparlamentarne skupine prijateljstva i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Domagoj Hajduković sudjelovao je u utorak na konferenciji "Žene u politici: kako napredovati prema jednakosti" u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Predsjednik Odbora za europske poslove je kao panelist sudjelovao na drugoj sjednici konferencije čija je tema bila dijaspora i uloga glasova žena u izbornim procesima. Hajduković je iznio hrvatsku perspektivu i iskustvo o ovoj temi, naglasivši važnost dijaspore za Hrvatsku, što se, kako je istaknuo, reflektira kroz postojanje Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zatim posebna mjesta rezervirana za dijasporu u Hrvatskome saboru, kao i kroz brojne bilateralne ugovore o zaštiti, pomoći i njegovanju kulturne autonomije Hrvata izvan domovine. Posebno se osvrnuo na važnost i dobrobiti održavanja kontakta matične zemlje s dijasporom kao i alate koje Hrvatska koristi u tim nastojanjima.

Hajduković u Rabatu boravi kao dugogodišnji član Pododbora za dijaspore i koordinator Grupe socijalista, demokrata i zelenih u Odboru za migracije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. U nastavku posjeta održat će i niz bilateralnih sastanaka s marokanskim parlamentarnim i vladinim dužnosnicima.