Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković sastao se s veleposlanikom Slovenije Šucom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Slovenije u Hrvatskoj Vojislavom Šucom. Osim o bilateralnim pitanjima dviju država sugovornici su razmijenili mišljenja o suradnji unutar Europske unije, iskustvima predsjedanja Unijom te budućem proširenju. 

Sugovornici su se ložili kako dvije susjedne države imaju prijateljske i intenzivne odnose te istaknuli kako postoji prostora da se osnaži njihova parlamentarna dimenzija. Hajduković je posebno naglasio kako kao dobra poluga osnaživanja odnosa može poslužiti međuparlamentarna skupine prijateljstva. – Imamo puno zajedničkih tema od međusobnog interesa, a među njima i otvorenih pitanja koja se trebaju rješavati suradnjom, a upravo se za suradnju trebaju koristiti skupine prijateljstava jer one okupljaju najširi spektar zastupnika iz svih dijelova Hrvatske i svih političkih opcija, rekao je Hajduković. 

Veleposlanik Šuc potvrdio je važnost parlamentarne suradnje koja, kako je rekao, obogaćuje i širi suradnju koja se uspostavlja među vladama i državama. – Bilateralna suradnja naših država je pozitivna u velikom  dijelu, samo u manjem segmentu imamo izazove koji se rješavaju dijalogom i međusobnim susretima na najvišoj razini, istaknuo je Šuc. 

U nastavku razgovora Hajduković i Šuc su razmijenili iskustva oko predsjedanja Europskom unijom i izazovima koji u ovom trenu stoje pred državama predsjedateljicama. – Hrvatska je prva predsjedala u ovim izvanrednim okolnostima te pokazala kako posjeduje odlične digitalne, tehničke i logističke kapacitete kojima je uspješno iznijela predsjedanje EU-om, rekao je Hajduković. Šuc je istaknuo kako često nepredvidive situacije kao što financijska kriza, migrantska kriza i trenutna kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa te koje utječu na agendu predsjedanja koja se mora prilagođavati takvim novonastalim situacijama. Govoreći o proširenju Unije na države jugoistoka Europe sugovornici su se složili kako ta tema zbog stabilnosti, sigurnosti i gospodarske suradnje mora stalno biti u fokusu EU-a.