Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković primio egipatskog veleposlanika Sirryja

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u petak s veleposlanikom Arapske Republike Egipat Alyjem Omarom Sirryjem. Osim o bilateralnim odnosima razgovaralo se o globalnoj političkoj situaciji i odnosima Europske unije i Egipta. 

- Kako naše zemlje imaju dobre bilateralne odnose temeljene na dugogodišnjem razumijevanju smatram da postoji velik prostor i potencijal za njihovu konkretizaciju, rekao je Sirry te dodao kako se suradnja treba potaknuti posebno u područjima trgovinske razmjene, investicija i turizma. Istaknuo je kako se dobrim političkim odnosima otvara put poduzetnicima i ulagačima da se snažnije povežu. – Iz Hrvatske uvozimo Egiptu vrlo važnu sirovinu, a to je drvo, jer imamo razvijenu industriju izrade namještaja i nadam se da će u tom dijelu stići i investicije, zaključio je Sirry.

Hajduković je rekao kako snažniju gospodarsku suradnju vidi i u području energetike i razmjene iskustva i znanja hrvatskih stručnjaka iz područja poljoprivrede i agrotehnologije. – Afrika je prije svega veliko, dinamično i rastuće tržište te se kao takvo treba i prepoznati, a kad je riječ o odnosima Europske unije i Afrike smatram da bi upravo to trebalo biti u fokusu, istaknuo je Hajduković. Govoreći o parlamentarnoj dimenziji suradnje, Hajduković je naglasio kako tu postoji prostor za njezino jačanje posebice kroz međuparlamentarne skupine prijateljstva koje omogućavaju direktnije kontakte i komunikaciju.

U nastavku razgovora egipatski veleposlanik je s predsjednikom Odbora za europske poslove razmijenio mišljenja o pitanjima migranata te iznio podatak kako u Egiptu trenutačno boravi preko šest milijuna ljudi koji su zadnjih godina došli iz područja pogođenih različitim sukobima. Kako je istaknuo, egipatske vlasti omogućile su im boravak, rad i mogućnost obrazovanja te neometano kretanje po zemlji čime su spriječili daljnje ilegalne migracije na Sredozemlju.

Razgovarali su i drugim globalnim izazovima u regiji te posebno naglasili važnost osiguravanja stabilnosti i sigurnosti u tom dijelu svijeta kao preduvjet za daljnje jačanju partnerskih odnosa Europske unije i Egipta.