Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković održao sastanak s veleposlanikom Slovačke Suskom

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u srijedu s veleposlanikom Slovačke Peterom Suskom. Glavne teme razgovora, osim bilateralnih odnosa dviju država, bile su suradnja unutar Europske unije i drugih međunarodnih organizacija, politika proširenja Unije te aktualnosti i izazovi povezani s borbom  protiv pandemije uzrokovane koronavirusom kao i načini rješavanja migrantske krize na vanjskih granicama Unije.
 
– Naše države sjajno surađuju, ali bio bih zadovoljniji da nam je parlamentarne suradnja intenzivnija ne samo kroz COSAC ili Vijeće Europe, već da učvrstimo direktne bilateralne odnose između naših parlamentarna, naglasio je Hajduković i rekao kako Hrvatska i Slovačka ima puno toga zajedničkog i mogu uspostaviti suradnju oko niza tema. Jedna od njih je i daljnje proširenje Unije na države jugoistoka Europe. – Davanje EU perspektive državama tog područja od velike je važnosti za sigurnost i stabilnost cijele Europe, istaknuo je Hajduković.

Veleposlanik Susko složio se s Hajdukovićem o potrebi nastavka proširenja Unije na države jugoistoka Europe naglasivši kako je upravo politika proširenja jedna od najuspješnijih politika koje EU ima. – Ne smijemo zaboraviti na politiku proširenja zbog drugih važnijih izazova poput pandemije i moramo dalje biti angažirani, a taj dio Europe mora nam svima biti prioritet, rekao je Susko. Govorio je i o podršci ulaska Hrvatske u prostor Schengena kako bi se dodatno zaštitile vanjske granice Europske unije.

U nastavku su razgovarali o ulasku Hrvatske u eurozonu, a veleposlanik je posebno istaknuo njihov primjer pripreme građana i provođenja kampanje za uvođenje eura te rekao kako je spreman to iskustvo podijeliti s hrvatskom stranom. Razgovarajući o Konferenciji o budućnosti Europe sugovornici su se složili kako je važno uključiti što širi spektar sudionika te kako i nacionalni parlamenti trebaju dobiti aktivniju ulogu u procesu. – Treba se čuti glas političara i glas građana i mi ćemo kroz dvije platforme provesti raspravu, kroz seriju diskusija otvorenog tipa s građanima putem inicijative Mi smo Europa (We are Europe) te kroz Nacionalnu konvenciju o EU koja okuplja stručnjake, institucije i predstavnike parlamenta, zaključio je Susko.