Predsjednik odbora za europske poslove Hajduković održao sastanak s veleposlanikom Norveške Blankenborgom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u petak s veleposlanikom Norveške u Hrvatskoj Haakonom Blankenborgom. U razgovorima o bilateralnim temama, posebice gospodarskoj suradnji te suradnji i partnerstvu Norveške s EU-om kao i ostalim aktualnostima, sugovornici su istaknuli dobre i partnerske odnose dviju država s potencijalom veće gospodarske razmjene u nekoliko područja od zajedničkog interesa.

–Norveška je za nas važan partner kako bilateralno tako i kroz suradnju s Europskom unijom i u gospodarskom i političkom smislu te vidimo da postoji otvoreni prostor za njezino jačanje, posebice kad je riječ o suradnji između dvaju parlamenata, rekao je Hajduković. Dodao je kako su Norveška i Hrvatska partneri i u NATO savezu te kako vjeruje da u nizu područja imaju zajednički interes za razmjenom mišljenja i održavanja susreta delegacija na svim razinama. –Zanima nas suradnja skandinavskih država kao i odnosi Norveške sa susjedima izvan Europske unije i pitanje morskih granica, naglasio je Hajduković.

Kad je riječ o bilateralnim gospodarskim odnosima veleposlanik Norveške složio se kako postoji velik prostor da se Hrvatska i Norveška snažnije gospodarski povežu kroz ulaganja i trgovinsku razmjenu. Rekao je kako Norveška kroz nekoliko bilateralnih projekata u Hrvatskoj financira određena područja kao što su energetika i klimatske promjene, razvoj lokalnih zajednica, pravosuđe i unutarnji poslovi s naglaskom na učinkovitost rada sudova i edukaciju sudaca, inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost te civilno društvo i socijalni dijalog. –Smatramo da je to dobar način povezivanja naših dviju država jer financiranjem konkretnih projekata stvaramo dodanu vrijednost za one kojima je namijenjena, rekao je veleposlanik Norveške. Govoreći o suradnji skandinavskih država istaknuo je kako je ona vrlo aktivna i uključuje i tri baltičke države te da se bazira kako na službenim tako i neformalnim kontaktima na razini ministara i parlamentaraca.

U nastavku se razgovaralo o norveškim iskustvima administrativne organizacije velikih i udaljenih područja, dobivanju energije iz geotermalnih izvora, brodogradnji i ostalim područjima od zajedničkog interesa za dvije države.