Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković čestita osmu obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji

Zagreb - Prigodom osme obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković upućuje čestitku svim hrvatskim građankama i građanima, u kojoj stoji:

„1. srpnja 2013. ostvaren je najznačajniji hrvatski vanjskopolitički cilj nakon samostalnosti, te se Hrvatska pridružila europskoj zajednici država, kojoj je po svojoj tradiciji i kulturi oduvijek i pripadala.

Ulaskom u Europsku uniju zaključen je dugotrajni pretpristupni proces tijekom kojega je Hrvatska prošla kroz društvenu i političku preobrazbu i postala boljim mjestom za život. Tijekom osam godina članstva nastavljene su pozitivne promjene, a Hrvatska je sazrela i u potpunosti prigrlila svoj status, u kojem europski poslovi nisu više vanjski poslovi, već pitanje naše unutarnje politike. Promjene je doživio i Hrvatski sabor, preobrazivši se iz pasivnog prenositelja europske pravne stečevine u aktivnog sudionika u kreiranju novog europskog zakonodavstva. Posebnu ulogu u tom procesu imao je Odbor za europske poslove, zajedno sa svim svojim dosadašnjim predsjednicima: Danielom Mondekarom, Gordanom Jandrokovićem i Domagojem Ivanom Miloševićem, kao i svim članicama i članovima koji su tijekom posljednjih osam godina sudjelovali i sudjeluju u radu Odbora. Članstvo u Europskoj uniji predstavlja ujedno i osobno putovanje mnogim zastupnicima u Hrvatskom saboru, gdje kroz zajednički rad na europskim poslovima imamo čast i odgovornost zastupati hrvatske interese na europskoj razini. Sabor se pritom posebno ponosi provedbom parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije tijekom prve polovine prošle godine, u zaista izuzetnim okolnostima.

Na današnji dan 2013. godine zasigurno nismo očekivali da ćemo se uskoro suočiti s ovako bremenitim vremenima, no pripadnost Europskoj uniji omogućila nam je da se odlučnije suočimo sa svim izazovima. Uvjeren sam da je prvih osam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji samo početak, te da će Hrvatska nastaviti snažno zagovarati europske vrijednosti.“