Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se s veleposlanicom Maroka Nour El Houda Marrakchi

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, ujedno i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Maroko, održao je u četvrtak sastanak s veleposlanicom Kraljevine Maroka u Hrvatskoj Nour El Houda Marrakchi. Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnim političkim zbivanjima te bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima dviju država.

Hajduković i nMarrakchi su potvrdili dobre odnose dviju država te izrazili želju za dinamičnijim odnosima na parlamentarnoj razini, posebice intenziviranju posjeta na visokim razinama, ali i razini radnih tijela. – Bilo bi nam zadovoljstvo uskoro ugostiti kolege iz Maroka, kako iz redova parlamentaraca pojedinih sektorskih odbora, primjerice zaduženih za poljoprivredu, tehnologiju i obrazovanje, tako iz skupine prijateljstva, rekao je Hajduković.

Marokanska veleposlanica istaknula je kako postoji još dosta prostora za osnaživanje gospodarske suradnje te rekla kako već postoje određeni kontakti na razini gospodarskih komora dviju država. – Važno je da identificirano projekte od zajedničkog interesa za obje države i iskoristimo mogućnost za jaču gospodarsku suradnju, primjerice u području energetike, rekla je Marrakchi.

U nastavku su razgovarali o odnosima Europske unije s državama sjevera Afrike, političkoj situaciji u Maroku, migracijama te suzbijanju pandemije uzrokovane koronavirusom. – Europska unija je naš najvažniji partner kad je riječ o gospodarstvu i demokratizaciji te su nam donosi s državama članicama vrlo važni, istaknula je Marrakchi.