Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio veleposlanika Kazahstana Akylbeka Kamaldinova

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Republike Kazahstan u Hrvatskoj Akylbekom Kamaldinovim s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, odnosima EU-a i Kazahstana te aktualnim političkim zbivanjima.

Hajduković je rekao kako Kazahstan za Hrvatsku predstavlja strateški važnu državnu istaknuvši kako, kao jedna od najvećih država te regije, osigurava njezinu stabilnost i to gospodarsku, političku i sigurnosnu. Pozdravio je važne demokratske promjene, velike reforme i modernizaciju koju je Kazahstan proveo. –Mislim da možete biti primjer drugim državama u regiji i na tom vam čestitam, rekao je Hajduković. Iskazao je nadu u osnaživanje parlamentarnih odnosa, koji su po njegovo procjeni, do sada bili skromni. U tom smislu je naglasio važnost uloge veleposlanika da istraži brojne mogućnosti suradnje dviju država u različitim područjima gospodarstva, akademskoj suradnji, ali i lokalnoj i regionalnoj samoupravi. –Tu prije svega mislim na bratimljenje općina i gradova, naglasio je Hajduković.

Kazahstanski veleposlanik je iskazao interes za snažnijom gospodarskom i trgovinskom razmjenom i u tom kontekstu rekao kako je nedavno održan sastanak zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju te da se priprema osnivanje poslovnog vijeća i gospodarskog foruma u travnju ove godine u Zagrebu. –U Hrvatsku će doći snažan sastav kazahstanskih poslovnih ljudi, a ono što ja vidim kao prednost Hrvatske i za što smo posebno zainteresirani su vaše luke za izvoz roba, rekao je Kamaldinov naglasivši posebno velike potencijale luke Rijeka, ali i terminala Omišalj. Također je rekao kako Kazahstan Hrvatsku gleda kao ulazna vrata na tržišta ovog dijela Europe, ali i političkog i gospodarskog strateškog partnera. Izrazio je nadu u što skoriju razmjenu parlamentarnih izaslanstava te istaknuo kako područja za intenzivniju daljnju suradnju vidi u poljoprivredi, farmaceutskoj industriji i IT sektoru.   

Sugovornici su se složili kako postoje i druga brojna područja za unaprjeđenje odnosa i jačanja veza dviju država te prilika koje Hrvatska i Kazahstan još nisu dovoljno iskoristile.