Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio veleposlanika Litve Eduardasa Borisovasa

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u petak sastanak s veleposlanikom Litve u Hrvatskoj Eduardasom Borisovasom. Sugovornici su razmijenili mišljenja o nizu aktualnih političkih tema te bilateralnim odnosima i odnosima unutar EU-a.

Hajduković je potvrdio dobru suradnju s kolegama u parlamentu Litve te istaknuo važnost parlamentarnih razmjena kako bi se raspravljalo o pitanjima od zajedničkog interesa.–Zagovaram suradnju na razinama radnih tijela i skupina prijateljstva i smatram da upravo zastupnici koji su dio Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Litva mogu biti od velike koristi u vašem radu, rekao je Hajduković. 

Veleposlanik Litve složio se s važnošću parlamentarnih susreta te naglasio kako dvije države imaju zajedničke stavove oko mnogih pitanja te rekao kako upravo te teme mogu biti raspravljene pri susretima zastupnika.–Znam da i Hrvatska kao i Litva  prepoznaju važnost daljnjeg pomaganju i potpore Ukrajini koja predstavlja simbol borbe za cijelu Europu, rekao je Borisovas. U nastavku je iskazao stav Litve oko važnosti proširenja Unije kako na države jugoistoka Europe tako i na ostale države koje iskazuju te aspiracije i voljne su provesti reforme koje će im omogućiti da postanu članicama Unije.

U nastavku su razgovarali o sigurnosnoj situaciji u susjedstvu Litve kao i u regiji jugoistoka Europe te ocijenili kako se pružanjem jasne perspektive članstva u EU i NATO može osigurati mir, sigurnost i stabilnost u tom području, a time i cijeloj Europskoj uniji.