Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio marokansku veleposlanicu Nour El Houda Marrakchi

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Maroko Domagoj Hajduković sastao se u srijedu s veleposlanicom Kraljevine Maroka u Hrvatskoj Nour El Houda Marrakchi s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktualnim političkim zbivanjima na području sjevera Afrike te odnosima Europske unije i zemalja Magreba.

Sugovornici su pozdravili pozitivne i konstruktivne bilateralne odnose dviju država te naglasili potrebu intenziviranja različitih oblika suradnje, posebice parlamentarne, izdvojivši onu na razini međuparlamentarnih skupina prijateljstva.

- Smatram da bi bilo dobro da se članovima skupine prijateljstva Hrvatska – Maroko predstavite turističke, gospodarske i kulturne prednosti Vaše zemlje te da u prvoj polovici iduće godine dođe do realizacije posjeta naših članova kolegama iz parlamenta Maroka i obratno, rekao je Hajduković.

U nastavku su veleposlanica Maroka i predsjednik Odbora za europske poslove razmijenili mišljenja o aktualnim globalnim i regionalnim pitanjima, a veleposlanica je izvijestila o političkoj situaciji i dinamici odnosa država sjevernoafričke regije. Hajduković je istaknuo kako smatra da Maroko predstavlja partnera Europskoj uniji kad je riječ o osiguranju stabilnosti u tom dijelu Afrike.

- Upravo sam tijekom portugalskog predsjedavanja Vijećem EU-a, u raspravi o Sjevernoj Africi i afričkom kontinentu, govorio kako Europska unija treba više pozornosti obratiti na te odnose, rekao je Hajduković. Dodao je kako za rješavanje unutarnjih pitanja Maroka podržava napore UN-a i međunarodne zajednice u njegovom rješavanju.

Zaključno je Hajduković veleposlanicu izvijestio o svom boravku u Maroku gdje je kao član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe sudjelovao na konferenciji o ženama u politici, ali i održao niz, kako je istaknuo, uspješnih bilateralnih sastanaka s kolegama iz marokanskog parlamenta, ali i predstavnicima izvršne vlasti.