Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio izaslanstvo dužnosnika iz Gruzije

Zagreb – Predsjednik odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u petak izaslanstvo dužnosnika Gruzije koje je predvodio direktor Odjela za Europsku uniju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zurab Khamashuridze. Sugovornici su tijekom sastanka razgovarali o eurointegracijskome putu Gruzije te potpori Hrvatske. 

–Vjerujemo u pozitivne vijesti idućeg prosinca nakon što je Europska komisija preporučila davanje statusa zemlje kandidatkinje Gruziji, rekao je Hajduković te dodao da Gruzija i dalje može računati na potporu Hrvatske u provedbi reformi, ali i u ostvarenju napretka kada je riječ o idućem koraku na putu u EU. U tom kontekstu je spomenuo važnost razmjene iskustva iz hrvatskog pretpristupnog razdoblja i na političkoj razini i onoj stručnoj. Ukazao je na važnost usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije te razmjenu mišljenja na razinama izvršne i zakonodavne vlasti.–Uz iskustvo s pripremama za pregovore s EU možemo vam uvelike pomoći i našim iskustvom mirne reintegracije, naglasio je Hajduković govoreći o rješavanju problema okupiranog teritorija Gruzije. Zaključno je rekao kako je za osiguranje euroatlantskoga puta važan konsenzus svih političkih opcija unutar države. 

Zahvalivši na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj pomoći koju Hrvatska pruža njegovoj zemlji  Khamashuridze je predstavio napore koje Gruzija poduzima u ispunjavanju obveza koje proizlaze iz mišljenja Komisije.– Od osamostaljenja Gruzija ima cilj postati država članica Unije i tome smo posvećeni, a posebnu pozornost dajemo otvorenoj komunikaciji s državama članicama i institucijama EU-a te aktivnim i redovitim razmjenama i posjetima svim glavnim gradovima Unije, rekao je Khamashuridze dodavši kako posebno cijene snažnu hrvatsku potporu eurointergacijskome putu te podršku teritorijalne cjelovitosti Gruzije.