Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio izaslanstvo mladih stručnjaka iz Nizozemske središnje banke

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u četvrtak u Hrvatskome saboru izaslanstvo mladih stručnjaka iz Nizozemske središnje banke (De Nederlandsche Bank, DNB) koji borave u studijskom posjetu Zagrebu.

Hajduković je gostima iz Nizozemske uvodno predstavio Odbor za europske poslove čiji je predsjednik te je govorio o ulozi nacionalnih parlamenata u procesima donošenja odluka na razini Europske unije. Posebno se osvrnuo na odnos između Hrvatskoga sabora i Vlade kada je riječ o europskim poslovima te na nadzornu ulogu Sabora i Odbora za europske poslove u postupcima razmatranja stajališta Republike Hrvatske.

Govoreći o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, Hajduković je pojasnio da je Sabor donio zakon kojim je od 1. siječnja ove godine hrvatska kuna zamijenjena eurom. - Iako Odbor za europske poslove nije bio matično radno tijelo za ovaj prijedlog zakona, Odbor je kao zainteresirano tijelo razmotrio zakon te, u okviru svojih ovlasti, nastavlja pratiti prilagodbu na novu valutu.

Skupina od 26 mladih stručnjaka iz Nizozemske središnje banke boravi od 1. do 5. studenoga 2023. u Zagrebu radi razmjene iskustava s uvođenjem eura u Hrvatskoj kao najmlađoj članici europodručja. Tijekom studijskog posjeta održat će niz sastanaka u državnim i financijskim institucijama.