Predsjednik i potpredsjednik Odbora za obranu Franko Vidović i Ante Deur primili predstavnike Službe civilne zaštite Ukrajine

Zagreb – Predsjednik i potpredsjednik Odbora za obranu Franko Vidović i Ante Deur primili su u petak predstavnike Službe civilne zaštite Ukrajine i hrvatske organizatore edukacije “Trening trenera-Provedba protuminskih edukacija civilnog stanovništva“ na čelu s Đurđom Adlešič, predsjednicom udruge "Hrvatska pomaže" koja provodi projekt međunarodne razvojne suradnje organizacija civilnog društva i koju financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Vidović i Deur su uputili riječi potpore ukrajinskom narodu te naglasili kako je Hrvatska pomagala, pomaže i nastavit će pomagati Ukrajini u političkom, vojnom, humanitarnom i gospodarskom smislu. –Vaša zemlja je žrtva brutalne agresije, a mi u Hrvatskoj najbolje znamo i možemo se poistovjetiti s vama zbog vlastitog ratnog iskustva, rekao je Vidović naglasivši kako vjeruje da će ovaj nametnuti rat završiti na najbolji način za Ukrajinu i da će, kao što je to i Hrvatska uspjela, Ukrajinci obraniti suverenitet i integritet države.

Zastupnik Deur je rekao kako je su svi u Hrvatskoj svjesni u kakvoj teškoj situaciji se nalazi ukrajinski narod. –Nastojimo pružiti svu podršku i pokazati prijateljski stav i empatiju, a nadam se da će uskoro doći do mira i da će pregovori biti dobri za Ukrajinu, zaključio je Deur ponovivši kako će Hrvatska i dalje biti solidarna i pružati svu potrebnu pomoć u razdoblju koje slijedi.

Zahvalivši zastupnicima na prijemu Adlešič je posebno istaknula važnost projekta edukacije edukatora za provedbu protuminskih djelovanja. Rekla je kako su sudionici prošli teorijski dio edukacije, a da su iskazali interes za daljnju provedbu projekta posebice praktičnog dijela. – Interes su pokazali za rad braniteljskih udruga na terenu, obuku pasa za razminiranje, ali i trening javnih nastupa pred medijima i ciljnim skupinama, rekla je Adlešič zamolivši za potporu nastavku provedbe projekta.

Voditeljica izaslanstva, pukovnica Službe civilne zaštite Anastazija Aleksandrovna Konjeva zahvalila je na svemu što Hrvatska radi za Ukrajinu istaknuvši kako se nada da će rat uskoro završiti te da će u Hrvatsku doći na razmjenu iskustava mirne reintegracije. –Naučili smo puno toga novoga kroz ovu edukaciju i zadovoljni smo, ali smo ujedno uvidjeli da naša Služba civilne zaštite ide u dobrom smjeru i da smo puno toga već odradili, rekla je Konjeva.

Dodala je kako su se tijekom edukacije upoznali s radom pirotehničara, stručnjaka koji rade na razminiranju s psima i tehnologijom, a da su zainteresirani i za druge aspekte poput baze, standarda i programa namijenjenih pirotehničarima kao i načinima na koje se radilo s poljoprivrednicima i lovcima.–Htjeli bi dobiti i ta dodatna praktična znanja koja bi nam mogla koristit u budućnosti i nadam se da ćemo imati priliku nastaviti ovaj rad u stjecanju praktičnih vještina, zaključila je voditeljica izaslanstva.