Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks u prvom službenom posjetu Velikom Vojvodstvu Luksemburg

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks boravio je 31. siječnja i 1. veljače 2005. godine u prvom službenom posjetu Velikom Vojvodstvu Luksemburg na poziv predsjednika luksemburškog parlamenta Luciena Weilera. Predsjednik Sabora je u prvom službenom posjetu Luksemburgu predvodio izaslanstvo, u kojem su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, potpredsjednice Vesna Pusić i Đurđa Adlešić te predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica.
U sklopu službenog posjeta predsjednika Šeksa je 31. siječnja 2005. u audijenciju primio Veliki Vojvoda Henri. Drugog dana posjeta, 1. veljače 2005., predsjednik Sabora se susreo s luksemburškim predsjednikom vlade i ministrom financija Jean-Claudeom Junckerom, nakon čega je uslijedio sastanak s predsjednikom parlamenta Lucienom Weilerom kojemu su prisustvovali potpredsjednici luksemburškog parlamenta, predsjednici luksemburških političkih stranaka te odbora za vanjske poslove, EU, obranu i useljeništvo.

Budući da Luksemburg trenutno predsjedava Europskom unijom te imajući u vidu približavanje datuma utvrđenog za početak predpristupnih pregovora Republike Hrvatske s EU-om luksemburške su dužnosnike najviše zanimali rezultati u ispunjavanju političkih kriterija za ulazak u EU, posebice u pogledu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), reforme pravosuđa i državne uprave, povratka izbjeglica i povrata njihove imovine i regionalne suradnje.

Predsjednik Sabora je luksemburške parlamentarce izvijestio o Nacionalnom odboru Hrvatskog sabora za nadzor i praćenje tijeka pregovora s EU i njegovoj ulozi u predpristupnim pregovorima, što je pozdravljeno sa luksemburške strane kao znak da se Republika Hrvatska za predpristupne pregovore priprema ozbiljno i temeljito.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora