Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks u Gatu kod Belišća položio temeljni kamen mjesnog sustava navodnjavanja

Belišće - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks je u mjestu Gat, kod Belišća, položio temeljni kamen za izgradnju mjesnog sustava navodnjavanja, vrijednog oko 40 milijuna kuna.

Cilj ovoga projekta, koji će se financirati iz državnoga proračuna, je primjena različitih vrsta navodnjavanja, na oko 500 hektara poljoprivrednih površina pod ratarskim, povrtlarskim i voćarskim kulturama, pri čemu će se voda osiguravati iz rijeke Drave te podzemnih voda. Izradu projektne dokumentacije, u iznosu od 1,4 milijuna kuna, financirao je grad Belišće.

Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo istaknuo je kako je ovo prvi pilot projekt navodnjavanja u Slavoniji i Baranji, koji će snažno pridonijeti poljoprivrednoj proizvodnji, zapošljavanju i povećanju životnog standarda građana ovoga dijela Hrvatske. 

Podsjetivši kako su državna ulaganja u sustav vodnoga gospodarstva u Osječko-baranjskoj županije, od 2004. godine do danas iznosila 580 milijuna kuna, Šeks je najavio da je, za razdoblje od 2008. do 2010. godine, osigurano dodatnih 549 milijuna kuna za različite vodnogospodarske projekte.

Najavio je kako će Vlada uskoro prihvatiti program izgradnje i razvoja vodoopskrbe u Osječko-baranjskoj županiji, vrijedan oko 300 milijuna kuna, koji će se realizirati putem resornih ministarstava i Fonda za regionalni razvoj, a u Hrvatskom saboru očekuje se ratificiranje ugovora o zajmu Svjetske banke, od oko 100 milijuna eura, od čega će se oko 200 milijuna kuna izdvojiti za rješavanje problema pitke vode i vodopskrbe u toj Županiji.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks prethodno je u Valpovu položio temeljni kamen za izgradnju stambeno poslovne zgrade namijenjene rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji, s prostorom za poduzetničku djelatnost grada u prizemlju zgrade. Vrijednost projekta tvrtke Gagro d.o.o. procjenjuje se na 10 milijuna eura.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina