Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks susreo se u Beču s predsjednikom austrijskoga Nacionalnog vijeća Andreasom Kholom

Beč - Europa nije potpuna bez Hrvatske, a Austrija želi da Hrvatska što prije postane punopravna članica Europske unije, kazao je u utorak u Beču nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora Vladimirom Šeksom predsjednik austrijskog parlamenta Andreas Khol.

"Europa nije potpuna bez Hrvatske, a kao što Mozart pripada Austriji tako i Hrvatska pripada Europi", rekao je Khol. "Austrija i Hrvatska odlično bilateralno surađuju i ta je suradnja tako dobra da nemamo otvorenih pitanja", istaknuo je predsjednik austrijskog parlamenta. 

Šeks i Khol razgovarali su o tijeku pregovora Hrvatske i EU te dogovorili daljnju parlamentarnu suradnju, a Austrija je Hrvatskoj ponudila svu potrebnu tehničku i stručnu pomoć na tom planu.

"Glavno težište razgovora bilo je na produbljivanju operativne parlamentarne suradnje razmjenom iskustava i informacija", izjavio je Šeks ističući važnost prenošenja austrijskog znanja i iskustva na hrvatske prilike i okolnosti. "Austrija Hrvatskoj pruža ne samo deklarativnu nego i efektivnu pomoć u screeningu i usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Unije, ali i u stvarnim efektivnim pregovorima", rekao je Šeks zaključujući da će suradnja i prijateljstvo Zagreba i Beča biti zalog još bržeg i uspješnijeg pristupa Hrvatske Europi.

Predsjednik austrijskog parlamenta kazao je da će pregovori EU i Hrvatske trajati još neko vrijeme tijekom kojeg će Unija uvesti promjene koje će omogućiti primanje daljnjih članica. Austrija će, rekao je Khol, tijekom svog predsjedanja Unijom zajedno s Finskom koja će preuzeti predsjedanje u drugoj polovici ove godine napraviti vremenski plan za daljnje proširenje.

Šeks se tijekom jutra sastao i s predsjednikom Stalnog odbora za EU austrijskog parlamenta Wernerom Fasslabendom.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora