Predsjednik Hrvatskoga sabora s predstavnicima Udruge dragovoljaca Narodne zaštite RH-Osijek "Hrvatski domobran"

Zagreb - Povodom obilježavanja spomendana 15. ožujka - Dana osnivanja Narodne zaštite u Republici Hrvatskoj predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner susreo se s predstavnicima Udruge dragovoljaca Narodne zaštite RH-Osijek "Hrvatski domobran".

U razgovoru je bilo riječi o djelovanju Udruge dragovoljaca Narodne zaštite RH–Osijek „Hrvatski domobran“ i poteškoćama s kojima se susreću njezini pripadnici vezano za priznavanje statusa pripadnika Narodne zaštite. 

Uz predsjednika Udruge dragovoljaca Narodne zaštite RH–Osijek "Hrvatski domobran" Božidara Ribu, sastanku su nazočili zamjenik predsjednika Branko Hrpka i glavni tajnik Mijo Rončević.

Hrvatski je sabor u listopadu 2011. godine donio Zakon o dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH kojim se 15. ožujka obilježava kao spomendan - Dan osnivanja Narodne zaštite u Republici Hrvatskoj. Toga je datuma 1991. godine na 1. sjednici Međustranačkog vijeća Republike Hrvatske donesen zaključak o osnivanju Narodne zaštite s glavnom zadaćom obrane Republike Hrvatske. Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman 5. travnja 1991. uputio je proglas kojim je pozvao sve koji se žele uključiti u „dobrovoljačke jedinice Narodne zaštite i stati u obranu, domovine, Republike Hrvatske – koja je u pogibelji“, te se ubrzo nakon toga ustrojava Narodna zaštita, na cijelom teritoriju Hrvatske kao jedinstven, organiziran oblik otpora agresiji srpske vojske. Narodna zaštita je okupljala više od 260 000 dragovoljaca.

Autor: Ured predsjednika Sabora