Predsjednik Hrvatskoga sabora primio voditelja Odjela za međunarodne odnose Centralnog komiteta Kineske komunističke partije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u radni posjet voditelja Odjela za međunarodne odnose Centralnog komiteta Kineske komunističke partije Wanga Jiaruija s izaslanstvom.

Nakon prošlogodišnjeg posjeta saborskog izaslanstva NR Kini te posjeta kineskih državnih izaslanstava Republici Hrvatskoj želja je obiju zemalja da se prijateljski odnosi dodatno razviju i unaprijede, osobito na području gospodarske suradnje. Bebić i Jiarui razmijenili su mišljenja i iskustva utjecaja svjetske gospodarske i financijske krize na gospodarstva Hrvatske i Kine. Tom je prilikom Jiarui naglasio kako Kina rješavanju gospodarske krize pristupa u skladu s realnim potrebama i prilikama u svojoj zemlji, a s naglaskom na ravnomjeran regionalni razvoj. S ciljem zdravog gospodarskog razvoja NR Kina će u listopadu ove godine održati i plenum Centralnog komiteta Kineske komunističke partije na kojemu će se izraditi dvanaesti po redu petogodišnji ekonomski plan koji će osobitu pažnju posvetiti razvoju interne potrošnje te regionalnom razvoju.

Predsjednik Sabora k tome je istaknuo važnost pronalaženja načina i mjera za unapređenje uravnotežene trgovinske bilance dviju država. Ujedno je izrazio podršku Republike Hrvatske kineskoj politici harmoničnog razvoja i harmoničnog odnosa među državama u svijetu.

Kinesko izaslanstvo još jedanput je naglasilo svoj interes za ulaganjem u Hrvatsku, a sastanak je iskorišten da se kinesko izaslanstvo upozna s različitim projektima, među kojima i s projektom izgradnje Pelješkog mosta te turističkim projektima u Hrvatskoj. Kinesko izaslanstvo tijekom svog boravka u Hrvatskoj posjetilo je i Luku Rijeka te Luku Omišalj, a tijekom sutrašnjeg dana posjetit će i Nacionalni park Plitvice.

Uz predsjednika Sabora Luku Bebića radnom sastanku su ispred Hrvatskoga sabora prisustvovali zastupnici u Hrvatskome saboru i članovi hrvatsko-kineske skupine prijateljstva Josip Leko i Stjepan Kundić.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora