Predsjednik Hrvatskoga sabora primio ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je veleposlanika Ukrajine u RH Oleksandra Levčenka u nastupni posjet.

Politički odnosi Hrvatske i Ukrajine, uključujući parlamentarnu suradnju, vrlo su dobri i nema otvorenih pitanja, zajednička je ocjena predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića i ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka.

"Hrvatska je zainteresirana za unapređenje suradnje na svim razinama, stoga pozdravljamo sve aktivnosti koje Veleposlanstvo Ukrajine provodi", izjavio je predsjednik Sabora, dodavši kako je Hrvatska osobito zainteresirana za produbljenje gospodarske suradnje s Ukrajinom, koja je zbog globalne recesije tijekom protekle dvije godine zabilježila usporavanje. Bebić je pak izrazio zadovoljstvo porastom turističke razmjene tijekom 2010. godine unatoč recesiji (porast broja ukrajinskih turista u Hrvatskoj u 2010. godini veći je za 28,3 posto), čemu je pridonijela i odluka dviju vlada o privremenom ukidanju viznog režima za vrijeme trajanja turističke sezone. 

Levčenko je izvijestio predsjednika Sabora da se pripreme oko zaključenja nekoliko bilateralnih sporazuma gospodarske problematike privode kraju te o skorom početku djelovanja hrvatskog počasnog konzula u Donjecku, što bi dodatno trebalo potaknuti ukupnu bilateralnu suradnju dviju zemalja. Najavio je i skoro postavljanje biste uglednog ukrajinskog pjesnika Ivana Jakoviča Franka u Lipiku, u kojem je pjesnik za života boravio dva puta, čemu je Bebić dao svoju punu podršku, ujedno izrazivši zahvalnost hrvatskog naroda za doprinos ukrajinske nacionalne manjine u Domovinskom ratu. 

Osvrnuvši se na skori dovršetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom te napore Ukrajine na svom putu u EU, Bebić je još jednom potvrdio spremnost Hrvatske da s Ukrajinom podijeli svoje iskustvo oko priprema za ulazak u EU.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora