Predsjednik Hrvatskoga sabora primio u nastupni posjet čileanskog veleposlanika Germana Ibarru

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je veleposlanika Republike Čile u RH Germana Ibarru u nastupni posjet.

Izrazivši čileanskom veleposlaniku dobrodošlicu, uz želju za što uspješnijom misijom u Hrvatskoj, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić istaknuo je vrlo dobre bilateralne odnose Hrvatske i Čilea kojima uvelike doprinosi značajno hrvatsko iseljeništvo u toj zemlji.

Procjenjuje se da u Čileu danas živi oko 460 tisuća Hrvata i njihovih potomaka u četvrtoj i petoj generaciji. "Naši odnosi sa Čileom imaju duboke emotivne korijene i želja nam je da našu suradnju i nadalje njegujemo te produbljujemo", dodao je Bebić.

"Imajući u vidu skori ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, s kojom Čile ima poseban ugovor o suradnji, vjerujemo da našu lepezu suradnje s Hrvatskom možemo i proširiti", rekao je Ibarra predloživši sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na 7. summitu Latinske Amerike, Kariba i Europske unije u svibnju 2012. godine na kome će se okupiti 60 šefova država. 

U pogledu gospodarske suradnje, Bebić je, navodeći uspješan primjer ulaganja čileanske grupacije Lukšić u Hrvatsku, izrazio nadu kako će i drugi zainteresirani gospodarstvenici prepoznati potencijale ulaganja u Hrvatsku.

Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i odnosima dviju zemalja, Bebić je podsjetio kako su gradske vlasti glavnog grada Santiaga u povodu skorog obilježavanja 200. obljetnice neovisnosti te u znak zahvalnosti hrvatskim doseljenicima za njihov doprinos razvoju Čilea, odlučile jedan gradski trg preimenovati u Trg Republike Hrvatske na čijem središtu se, u suradnji s Hrvatskim saborom, planira postaviti kip Gospe od puta.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora