Predsjednik Hrvatskoga sabora primio izaslanstvo rumunjskog parlamentarnog Odbora za jednake mogućnosti za žene i muškarce

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se sa članovima Odbora za jednake mogućnosti za žene i muškarce parlamenta Rumunjske na čelu s predsjednicom Odbora Cristinom Ancuta Pocora.

Rumunjski Odbor za jednake mogućnosti žena i muškaraca u radnom je posjetu Hrvatskome saboru gdje se tijekom prijepodneva sastao sa saborskim Odborom za ravnopravnost spolova.

Hrvatsko društvo i politika otvoreno i djelatno podržavaju angažman žena u javno-političkom životu zemlje, o čemu svjedoči i visoka zastupljenost žena na čelnim pozicijama različitih javnih i državnih institucija, naglasio je predsjednik Sabora u okviru razgovora o jednakosti spolova.

Tijekom razgovora o bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske Bebić je izrazio interes Hrvatske za jačanjem suradnje u okviru Dunavske strategije, a s obzirom na regionalni karakter i veliki potencijal takve suradnje.

Po pitanju položaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj Bebić je podsjetio na sredinom prošle godine usvojeni Zakon o pravima nacionalnih manjina, u okviru kojega je i rumunjskoj manjini, koja čini manje od 1.5 posto ukupnog stanovništva, zajamčeno dvostruko pravo glasa. I hrvatska manjina u Rumunjskoj, koja broji oko sedam tisuća pripadnika, od 2000. godine ima svog zastupnika u Zastupničkom domu rumunjskog Parlamenta. K tome u Rumunjskoj postoji sedam hrvatskih vrtića, osam osnovnih škola i jedna gimnazija, koje polazi oko 600 učenika. Raduje nas što na Filozofskom fakultetu u Zagrebu djeluje lektorat rumunjskog jezika i književnosti, a na Fakultetu za strane jezike u Bukureštu djeluje lektorat za hrvatski jezik i književnost, izjavio je Bebić te dodao kako su Hrvatska i Rumunjska izgradile dobre temelje za prijateljske partnerske odnose.

Rumunjska prepoznaje potrebu za intenziviranjem bilateralne i parlamentarne suradnje dviju zemalja kako bi partnerski odnosi dodatno osnažili po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, što Rumunjska podržava uz želju da Hrvatska ostvari svoj cilj da do kraja lipnja dovrši pregovore s Europskom unijom, zaključila je Pocora.

Autor: Ured predsjednika Sabora