Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić završio službeni posjet SR Njemačkoj

Wiesbaden – Izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem završilo je danas svoj posjet SR Njemačkoj susretima s predsjednikom pokrajinske Vlade Hessena Volkerom Bouffierom i predsjednikom Pokrajinskog parlamenta Hessena Norbertom Kartmannom u Wiesbadenu. 

Težište razgovora bilo je na skorom svršetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom te poticanju gospodarske suradnje između Hrvatske i Savezne pokrajine Hessen. Sa 6,1 milijuna stanovnika, Savezna pokrajina Hessen, u kojoj živi oko 30.000 Hrvata, jedna je od najrazvijenijih njemačkih pokrajina s izvozno jakim gospodarstvom i ujedno s Frankfurtom središte međunarodnog financijskog, ali i zračnog prometa.

Vrlo dobro upućen u društvene i političke prilike u Hrvatskoj, predsjednik pokrajinske Vlade Hessena Volker Bouffier podržao je ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Unatoč složenosti hrvatskog položaja te zamora europskih građana proširenjem Europske unije, čvrstog sam uvjerenja da je Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji, istaknuo je Bouffier tijekom razgovora. Dodao je kako razumije nestrpljenje hrvatskih građana oko što skorijeg ulaska u članstvo Europske unije, no smatra kako je za Hrvatsku važnije da se prije toga što bolje pripremi i gospodarski razvije kako bi u europsku obitelj ušla samosvjesno i dostojanstveno, od čega bi u konačnici ne samo Hrvatska imala najviše koristi, nego i cijela Europa. 

Na susretu hrvatskog izaslanstva s predsjednikom Pokrajinskog parlamenta Norbertom Kartmannom izražena je međunarodna orijentacija pokrajine Hessen glede razvoja gospodarskih odnosa te najavljen posjet zastupnika hesenskog parlamenta Hrvatskoj kako bi se izvidjele mogućnosti suradnje. U svom osvrtu na proširenje Europske unije Kartmann je rekao kako je želja Hrvatske za što skorijim ulaskom u članstvo Europske unije razumljiva, no da će Europska unija predstojeća proširenja svladati samo tako što će se zemlje kandidatkinje već tijekom priprema za članstvo aktivno uključiti u integracijski proces. Europa nema alternativu za proces proširenja, no potrebno ga je provoditi strpljivo i oprezno upravo zbog onoga što smo proteklih godina naučili o financijskoj, gospodarskoj i socijalnoj politici, zaključio je Kartmann.

Autor: Ured predsjednika Sabora