Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić u Japanu razgovarao o gospodarskoj suradnji

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić drugi dan službenog posjeta Japanu razgovarao je s bivšim predsjednikom vlade Yasuom Fukudom, vođom najjače oporbene liberalno-demokratske stranke Sadakazuom Tanigakijem te zamjenikom ministra poljoprivrede Akirom Gunjijem o suradnji dviju zemalja, osobito gospodarskoj.

Bebić je japanskim domaćinima uručio poziv hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor da posjete Hrvatsku, što je prihvaćeno, rekao je Bebić u razgovoru za Hinu. "To je vrlo dobra gesta hrvatskoga predsjednika i premijerke", ocijenio je predsjednik Sabora.

"U ministarstvu poljoprivrede razgovarali smo o brojnim pitanjima i što možemo učiniti u zajedničkim pothvatima", rekao je Bebić, dodavši kako Japance zanima uvoz drvne građe, osobito hrasta.

Također, rekao je da je sa zamjenikom ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Gunjijem razgovarao o japanskom interesu za proizvodnju tune u Jadranu jer "tuna proizvedena u Hrvatskoj slovi kao jedna od najkvalitetnijih i japansko je tržište troši u golemim količinama".

Boravak u Japanu Bebić nastavlja posjetom gradu Kawasakiju i razgovorom s gradonačelnikom i gospodarstvenicima. Za posjeta Kawasakiju Bebić će razgledati luku Marien i termoelektranu Toden Kawasaki, a posjetit će i gradove Naru i Kyoto. U Kyotu će se, završni dan posjeta, sastati s potpredsjednicom Gornjeg doma parlamenta Akikom Santo, koja je bila u službenom posjetu Hrvatskoj u srpnju 2008.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina