Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Irske Eamonom Gilmoreom

Dublin – Susretom s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Irske Eamonom Gilmoreom završen je dvodnevni službeni posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića Irskoj.

Izrazivši predsjedniku Sabora čestitke za dovršetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, Gilmore je izrazio uvjerenje kako će hrvatsko pristupanje Europskoj uniji imati vrlo pozitivan i poticajan učinak na sve zemlje u regiji. 

Bebić je naglasio kako Hrvatska u okviru svoje regionalne politike potiče i podupire susjedne zemlje da s ciljem trajnog mira te političke i gospodarske stabilnosti krenu istim putem kao i Hrvatska.

Gilmore je pokazao zanimanje za vremenski okvir u kojem bi se potpisao Ugovor o pristupanju, održali parlamentarni izbori te referendum o pristupanju EU.

"Možete biti uvjereni da će Irska odmah po potpisivanju pristupnog ugovora između Hrvatske i EU pristupiti brzom postupku ratifikacije u irskom parlamentu", rekao je Gilmore. "Svjesni smo ratnih ožiljaka koje hrvatsko društvo nosi i svjesni smo ogromnog napretka kojeg je Hrvatska ostvarila proteklih 20 godina. Hrvatsko članstvo u Uniji uvelike će nam olakšati suradnju na mnogim područjima i veselimo se što će Hrvatska postati 28. članicom europske obitelji", istaknuo je Gilmore.

U pogledu buduće suradnje dviju zemalja u okviru Europske unije, Bebić i Gilmore su se složili kako su komunikacija te suradnja malih i srednje velikih zemalja od osobite važnost radi razvijanja zajedničkih stajališta te ostvarenja zajedničkih ciljeva.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora