Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao u Pekingu s predsjednikom Međunarodnog odjela KP Kine Wangom Jiaruiem

Peking - Kini ne smeta ulazak Hrvatske u NATO i podupire što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je u Pekingu visoki dužnosnik kineske Komunističke partije Wang Jiarui u razgovoru s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem.

Bebić se u nastavku višednevnog posjeta Kini sastao s Wangom, predsjednikom Međunarodnog odjela Komunističke partije Kine koji je podupro hrvatske političke ciljeve, uključujući ulazak u Sjevernoatlanski savez i EU, doznaje se od izvora bliskog hrvatskom izaslanstvu. On je u razgovoru s Bebićem obećao da će se kroz stranačke mehanizme zauzeti za smanjenje velikog vanjskotrgovinskog deficita koji Kina ostvaruje s Hrvatskom, rekao je izvor.

Predsjednik Sabora Bebić također se sastao s potpredsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Huaom Jianminom koji je ocijenio da je Hrvatska čimbenik stabilnosti na jugoistoku Europe i kao srednjoeuropska, mediteranska i podunavska zemlja vrlo važna Kini. Prema izvoru, Hua je zahvalio Bebiću što Hrvatska podupire jedinstvo Kine. Visoki kineski dužnosnik nada se da će u Hrvatsku dolaziti više kineskih turista koji su, kako je rekao Hua, zainteresiraniji za putovanje u Hrvatsku nakon nedavna posjeta Zagrebu kineskog predsjednika Hu Jintaoa.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina