Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao s izaslanstvom Podgore

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Podgore na čelu s nekadašnjim saborskim zastupnikom Slavenom Leticom i načelnikom općine Antom Miličićem.

Razgovaralo se o obilježavanju 140. obljetnice od uvođenja službenih zapisnika sa sjednica Hrvatskoga sabora na hrvatskom jeziku, za što najveće zasluge pripadaju hrvatskom preporoditelju, saborskom zastupniku i svećeniku iz Podgore don Mihovilu Pavlinoviću. Sabor je odgovarajuću odluku donio 25. srpnja 1870. godine.

Općina Podgora želi se odužiti ovom hrvatskom velikanu koji se borio za afirmaciju hrvatskog jezika, te će mu pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora biti restaurirana njegova ladanjska kuća s parkom u Podgori u kojoj je, među ostalim, spremao svoje političke govore.

Predsjednik Sabora istaknuo je važnost obilježavanja 140. obljetnice od uvođenja saborskih zapisnika pisanih na hrvatskom jeziku s obzirom na predstojeći ulazak Hrvatske u Europsku uniju, čime bi i hrvatski jezik postao jedan od službenih jezika EU.

Autor: Ured predsjednika Sabora