Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio voditelja Ureda OESS-a u RH Jorgea Fuentesa

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u radni posjet voditelja Ureda OESS-a u Republici Hrvatskoj Jorgea Fuentesa Monzonisa-Vilallongu.

Dvojica su dužnosnika razgovarali o mandatu Ureda OESS-a u RH koji traje do 31. prosinca 2009. godine. Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić zahvalio je voditelju Ureda Fuentesu na svemu što je učinio za Hrvatsku, izrazivši ujedno zadovoljstvo OESS-ovom misijom koja je bila sadržajna i korisna. Potvrdio je spremnost Hrvatske da izvrši vlastite obveze do kraja, te je izrazio očekivanje da će sljedeće OESS-ovo izvješće, koje će voditelj ureda Fuentets predstaviti u Beču 26. ožujka ove godine, biti pozitivno.

Voditelj Ureda OESS-a Jorge Fuentes je predsjednika Hrvatskog sabora izvijestio o svemu što je OESS u okviru svog mandata, praćenja suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj i provedbi Akcijskog plana stambenog zbrinjavanja. Ukazao je na važnost skorog ulaska Hrvatske u NATO izrazivši čvrsto uvjerenje da će to imati pozitivan utjecaj na pregovore Hrvatske s Europskom unijom. 

U nastavku razgovora dvojice dužnosnika bilo je riječi o mogućnostima nastavka suradnje OESS-a i Hrvatske i nakon zatvaranja ureda, za što je OESS naročito zainteresiran, s obzirom na važan položaj Hrvatske i njen utjecaj na ostatak regije, prvenstveno u pogledu prihvaćanja međunarodnih standarda u funkcioniranju države. Voditelj Ureda OESS-a Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga je predložio da Hrvatska 2011. bude domaćin redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a, što je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sa zadovoljstvom prihvatio.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora