Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio voditelja Skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska u Knessetu Moshea Matalona

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je voditelja Skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska u Knessetu Moshea Matalona u sklopu njegovog službenog posjeta Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora je izrazio zadovoljstvo što u Hrvatskom saboru može primiti Moshea Matalona relativno brzo nakon prvog službenog posjeta predsjednika hrvatskog parlamenta Državi Izrael u studenome prošle godine, koji se može smatrati prekretnicom u odnosima Hrvatske i Izraela. Ocijenio je da su bilateralni odnosi vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Kazao je kako Izrael i Hrvatska imaju sličnu povijest jer su se obje države morale boriti za slobodu i samostalnost te su i zbog toga snažno zainteresirane za uspostavu mira i stabilnosti u svijetu.

Voditelj skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska u Knessetu Moshe Matalon je zahvalio na podršci koju Hrvatska pruža Izraelu te ga je izvijestio o situaciji na Bliskom istoku. Posebno je izrazio zabrinutost zbog politike iranske vlade prema Izraelu kazavši kako se ona temelji na negiranju Države Izrael, izraelskog naroda i holokausta. Izrael se zalaže za strože sankcije prema Iranu, čiji režim, između ostalog, podržava Hamas.

Predsjednik Sabora je podržao globalne napore u borbi protiv terorizma podsjetivši na to da Hrvatska tome već daje svoj doprinos slanjem vojnika u mirovne misije, između ostalog i na Golansku visoravan, sukladno svojoj veličini i snazi. Izrazio je i uvjerenje da će novi sporazum o smanjenju nuklearnog oružanja između SAD-a i Rusije, koji bi trebao biti potpisan 8. travnja u Pragu, biti signal i ostalim državama u svijetu. Izraelskom je dužnosniku zajamčio da će Hrvatska i dalje slijediti politiku utvrđenu rezolucijama Ujedinjenih naroda i inzistirati na potrebi kontrole nuklearnog naoružanja u svijetu.

U razgovoru predsjednika Sabora Luke Bebića i voditelja Skupine prijateljstva Izrael-Hrvatska Moshea Matalona bilo je riječi i o mogućnostima suradnje na drugim područjima, prije svega u poljoprivredi i turizmu. Predsjednik Sabora je pozvao izraelske poslovne ljude da ulažu u Hrvatsku, a izrazio je i zadovoljstvo što će se Moshe Matalon u okviru posjeta Hrvatskoj sastati s predstavnicima braniteljskih udruga ocijenivši svaku razmjenu iskustava korisnom i dragocjenom.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora