Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Danske Boa Erica Webera

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Kraljevine Danske Boa Erica Webera.

U razgovoru s danskim veleposlanikom predsjednik Sabora je pohvalio bilateralne odnose koji su na zavidnoj razini. Izrazio je uvjerenje kako će financijska kriza, kroz koju prolazi cijeli svijet, zemlje Europe još više uputiti jedne na druge. Zahvalio je na potpori koju Danska pruža Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji i NATO-u, kao i na spremnost da Hrvatskoj prenese potrebna iskustva iz tih procesa. Danskog je veleposlanika izvijestio o ovogodišnjoj dinamici prilagodbe hrvatskog zakonodavstva europskom kao i o odlučnosti Hrvatske da u travnju 2009. pristupi NATO-u.

Danski veleposlanik Bo Eric Weber je rekao kako je Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u već prošao prvo čitanje u danskom parlamentu te je izrazio čvrsto uvjerenje da će, u skladu s parlamentarnom procedurom, uskoro biti i ratificiran. Ponovio je podršku Danske hrvatskom članstvu u Europskoj uniji naglasivši kako je najvažnije da Hrvatska ostvari svoj cilj. 

Na zamolbu danskog veleposlanika da prokomentira očekivanja u vezi s mogućim ishodom referenduma o članstvu Hrvatske u EU, predsjednik Sabora je za početak sljedeće godine najavio razgovore među parlamentarnim strankama o izmjeni Ustava te je izrazio očekivanje da će se u vezi s time postići politički konsenzus jer se Ustav ne može mijenjati bez dvije trećine glasova svih zastupnika u Hrvatskom saboru.
  
 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora