Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio u nastupne posjete veleposlanicu Alžira Aiouaze i veleposlanika Slovačke Supeka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupne posjete veleposlanicu Alžirske Narodne Demokratske Republike Faride Aiouaze i veleposlanika Slovačke Republike Romana Supeka.

U razgovoru s veleposlanicom Aiouaze predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić izrazio je dobrodošlicu prvoj rezidentnoj veleposlanici Alžira u Hrvatskoj. Odnose Hrvatske i Alžira ocijenio je dobrima i prijateljskima, te je istaknuo kako ima još dosta prostora za proširenje suradnje na svim područjima s Alžirom, koji je zemlja velikih potencijala i perspektivne budućnosti. U vezi s time, najviše je bilo riječi o mogućnostima suradnje u izgradnji prometne infrastrukture i energetici, u prvom redu opskrbi plinom. Alžir je najveći izvoznik plina u Africi i zadovoljava 20 posto europskog uvoza tog energenta. Hrvatska je zainteresirana za suradnju s Alžirom u opskrbi plinom ne samo za vlastite potrebe, nego i za potrebe drugih europskih zemlja, istaknuo je predsjednik Sabora, zahvalivši Alžiru na brzom i pozitivnom odgovoru koji je Hrvatskoj isporučio plin u jeku siječanjske krize opskrbe plinom. Veleposlanica Aiouaze je potvrdila da s alžirske strane postoji snažan interes za dugoročnu suradnju na tom području. Ustvrdila je i kako postoje dobri temelji za suradnju u političkim pitanjima, te je izrazila očekivanje da će i parlamentarna suradnja uskoro biti konkretizirana.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i veleposlanik Slovačke Republike Roman Supek su se suglasili da se bilateralni odnosi izvrsno razvijaju, a potvrda tome je predstojeći posjet predsjednika slovačkog parlamenta Pavola Paška u rujnu ove godine. Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo položajem hrvatske manjine u Slovačkoj, te je istaknuo kako su se pripadnici slovačke manjine u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata nesebično uključili u obranu zemlje. Slovački je veleposlanik ustvrdio kako bi način, na koji Hrvatska i Slovačka uređuju pitanja manjina u svojim državama, mogao biti primjer i drugim državama. U razgovoru je izražen obostrani interes za daljnji razvoj suradnje na području infrastrukture, turizma te posebice energetike. Predsjednik Sabora zahvalio je Slovačkoj na podršci koju je uvijek pružala Hrvatskoj na putu prema EU i NATO-u, potvrdivši da Hrvatska nastavlja s prilagodbom zakonodavstva i provođenjem reformi bez obzira na slovensku blokadu. Istaknuo je kako Hrvatska želi ohrabriti susjedne zemlje na istom putu, te im je spremna pomagati, iako s nekima od njih još uvijek nije u cijelosti riješila sva granična pitanja. Rekao je i kako se očekuje da će ustavne promjene, koje Hrvatska mora provesti zbog članstva u Europskoj uniji, biti gotove do ljeta ove godine.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora