Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio predsjednika Sejma Republike Poljske Bronislawa Komorowskog

Zagreb - Poljska se zalaže za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO i smatra da se bilateralni problemi lakše mogu riješiti kroz proces integracija, izjavio je predsjednik poljskog Sejma Bronislaw Komorowski, koji boravi u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj. 

"Poljska je jako zainteresirana za to da Hrvatska uđe u EU i NATO. Iz vlastitog iskustva znamo da je sva granična, narodna i povijesna pitanja lakše riješiti kroz proces integracija", rekao je Komorowski u izjavi za novinare nakon susreta sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem.

Predsjednici hrvatskog i poljskog parlamenta razgovarali su o bilateralnim odnosima, koje su ocijenili "dobrim i prijateljskim", a posebice o daljnjem razvoju parlamentarne suradnje. Poseban naglasak u razgovorima dan je pristupanju Hrvatske NATO-u i Europskoj uniji, u čemu Hrvatska ima snažnu podršku Poljske, te u vezi s time i o poljskim iskustvima iz procesa pristupanja Europskoj uniji.

"Ima dosta mogućnosti za daljnje unapređenje suradnje između dviju zemalja i dogovorili smo se da ćemo intenzivirati međuparlamentarnu suradnju", rekao je Bebić novinarima.

Komorowski je poželio Hrvatskoj dobre pregovore s Europskom unijom te "uspjeh i hrabrost u provođenju reformi" te dodao: "Računamo na Hrvatsku kao na poljskog saveznika u EU-u i NATO-u". Predsjednik Sejma pozvao je Bebića na proslavu 20. godišnjice neovisnosti Poljske, koja će se održati početkom lipnja u Varšavi.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina