Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio potpredsjednicu Europskog parlamenta Silvanu Koch-Mehrin

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je potpredsjednicu Europskog parlamenta Silvanu Koch-Mehrin koja je inače zadužena za odnose s nacionalnim parlamentima.

S potpredsjednicom EP-a predsjednik Sabora razgovarao je o svim temama vezanim za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji: o prilagodbi zakonodavstva, koja bi trebala biti zaključena do kraja ove godine, o tijeku pretpristupnih pregovora, o svim predstojećim izmjenama Ustava RH, kao i o procesu ratifikacije Lisabonskog ugovora koji Hrvatska pozorno prati.

Potpredsjednica EP-a Silvana Koch-Mehrin izrazila je zadovoljstvo Izvješćem o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU, kao i zadovoljstvo time što će Hrvatska uskoro postati 28. članica Unije. Upozorila je na važnost uloge nacionalnih parlamenata, kao i održavanja tijesnih veza s njima kako bi se umanjio dosadašnji demokratski deficit unutar EU-a, a što bi trebalo biti ispravljeno stupanjem Lisabonskog ugovora na snagu. Posebno je istaknula koliko su europska perspektiva i pozitivan hrvatski primjer pristupanja Europskoj uniji važni da se pruži nada zemljama na području jugoistočne Europe koje žele slijediti isti put.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić potvrdio je čvrstu namjeru Hrvatske da susjednim državama pomogne prenošenjem vlastitih iskustava i znanja iz procesa pregovora s EU-om, s obzirom na to da Hrvatska suradnju smatra ključnom za postizanje stabilnosti i omogućavanje napretka cijele jugoistočne Europe.

Autor: Ured predsjednika Sabora