Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio njemačkog veleposlanika Bernda Fischera i crnogorskog veleposlanika Branka Lukovca

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u RH Bernda Fischera te u oproštajni posjet veleposlanika Crne Gore u RH Branka Lukovca.

U razgovoru s njemačkim veleposlanikom Fischerom predsjednik Sabora Bebić istaknuo je tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, kao i kontinuiranu potporu Njemačke Hrvatskoj, posebice za ulazak u NATO i Europsku uniju, te je izrazio želju da se dobra, sada i partnerska suradnja Njemačke i Hrvatske nastavi u budućnosti. Predsjednik Sabora rekao je kako Hrvatska želi davati poticaj ostalim državama na području jugoistočne Europe da i one krenu istim putem kao i Hrvatska. "Ne želimo im stvarati probleme na tom putu ili usporavati taj proces, želimo, naprotiv, da cijelo područje što prije bude integrirano u NATO i Europsku uniju", rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Njemački je veleposlanik Hrvatskoj čestitao na ulasku u punopravno članstvo u NATO-u nazvavši to "povijesnim događajem od najveće važnosti" jer Hrvatska sada ima, kako je rekao, "kolektivno osigurane granice" te su "Zagreb, Zadar i Šibenik jednako sigurni kao Stuttgart, München i Berlin". Istaknuo je kako je Hrvatska činom ulaska u NATO postala dijelom zapadnog svijeta koji ne surađuje samo u pitanjima obrane, nego i dijeli zajednički sustav vrijednosti. Izrazio je spremnost Njemačke da Hrvatskoj i dalje pruža podršku kako bi što prije ostvarila i članstvo u Europskoj uniji.

Crnogorski je veleposlanik Branko Lukovac čestitao Hrvatskoj na ulasku u NATO ocijenivši to "velikim događajem i za Crnu Goru". Izrazio je želju Crne Gore da s Hrvatskom nastavi dosadašnju dobru suradnju kako bi i Crna Gora što prije krenula putem prema NATO-u i Europskoj uniji. U vezi s time zahvalio je Hrvatskoj na velikoj pomoći koju pruža Crnoj Gori kao i na ukazanom povjerenju crnogorskom rukovodstvu koje je pokazalo spremnost da "preuzme svoj dio odgovornosti i pridonese prevladavanju problema na suvremen način". Predsjednik Hrvatskoga sabora izrazio je zadovoljstvo što su na izborima od 29. ožujka ove godine ponovno pobijedile proeuropske snage ocijenivši kako je "u nepune tri godine neovisnosti Crna Gora prošla dojmljivi put te može biti iznimno zadovoljna onime što je postigla". Potvrdio je namjeru Hrvatske da nastavi razvijati bilateralne odnose, a posebice parlamentarnu suradnju, te je podržao prijedlog da se skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora i crnogorske Skupštine sastaju češće.

Autor: Ured predsjednika Sabora