Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio ministra vanjskih poslova Gruzije Grigola Vashadzea

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s ministrom vanjskih poslova Gruzije Grigolom Vashadzeom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Gruzije te pitanjima vezanima za pristupne pregovore s Europskom unijom.

Hrvatska pozdravlja unapređenje bilateralnih odnosa s Gruzijom postavljanjem stalnog predstavnika u Zagrebu koji će diplomatske poslove s RH voditi preko veleposlanstva Gruzije u Budimpešti, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, dodajući kako Hrvatska i Gruzija imaju dobre, no nedovoljno razvijene bilateralne gospodarske odnose, koji bi se mogli pospješiti potpisivanjem odgovarajućih bilateralnih gospodarskih sporazuma između dviju Vlada. Što se tiče gospodarskih odnosa, predsjednik Sabora je napomenuo kako hrvatske tvrtke u raznim područjima raspolažu znanjem i iskustvom kojim bi mogle sudjelovati u različitim infrastrukturnim projektima u Gruziji.

Ugovor potpisan između vlada Hrvatske i Gruzije o kulturnoj suradnji znatno će pridonijeti unapređenju suradnje na tom području i predstavlja uvod u buduće širenje suradnje na svim razinama, zajednička je ocjena predsjednika Sabora i gruzijskog ministra vanjskih poslova.

Osvrnuvši se na trenutačni status hrvatskih pregovora s Europskom unijom, predsjednik Sabora je čestitao Gruziji na početku pregovora o Sporazumu o stabilnosti i pridruživanju EU i istaknuo kako Hrvatska podupire Gruziju na njezinom putu u punopravno članstvo u EU i NATO, naglasivši kako su jasna euroatlantska perspektiva za sve zemlje regije te održiva stabilnost regije jugoistočne Europe regionalni prioritet Hrvatske. U kontekstu aktualnog sukoba u Abhaziji i Južnoj Osetiji, Hrvatska podupire suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Gruzije te se priklonila Deklaraciji Europske unije koja podupire prevenciju i mirno rješenje sukoba, kao i mehanizme pregovaranja koji su u tijeku.

Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom parlamentarnom suradnjom, Vashadze je potaknuo i pitanje o uspostavi hrvatsko-gruzijske skupine prijateljstva u oba parlamenta radi daljnjeg jačanja postojeće suradnje. Ujedno je predsjedniku Sabora uputio poziv predsjednika gruzijskog parlamenta Davida Bakradzea za službeni posjet Gruziji.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora