Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Skupine makedonsko-hrvatskog prijateljstva iz Sobranja

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Skupine makedonsko-hrvatskog prijateljstva iz Sobranja Republike Makedonije na čelu s voditeljicom skupine Blagorodnom Dulić.

U razgovoru dvoje dužnosnika potvrđena je visoka razina bilateralnih odnosa koji sežu daleko u prošlost, a ocjenjuju se kao vrlo dobri i prijateljski.

Predsjednik Sabora izrazio je žaljenje što Makedonija nije bila zajedno s Hrvatskom i Albanijom primljena u NATO. Kazao je kako Hrvatska podržava što skoriji ulazak Makedonije u NATO jer smatra da će to pridonijeti daljnjoj stabilizacije cijele regije. Podržao je nastojanja svih zemalja u susjedstvu Hrvatske u smjeru punopravnog članstva u NATO-u i Europskoj uniji. "Želimo na našim granicama prijateljsko ozračje i podršku istom sustavu vrijednosti", rekao je predsjednik parlamenta Bebić.

Voditeljica Skupine makedonsko-hrvatskog prijateljstva Sobranja Blagorodna Dulić je zahvalila Hrvatskoj na podršci koju ona Makedoniji pruža na njezinom putu u NATO i EU. Predsjednika Bebića izvijestila je kako su hrvatskoj manjini u Makedoniji odobrena financijska sredstva za konkretne projekte, te je potvrdila namjeru Makedonije da štiti pravo hrvatske manjine na očuvanje kulturnog identiteta i školovanje na materinskom jeziku.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora