Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore koje su činili njegov predsjednik Miroslav Marić i tajnica Vijeća Selma Krstović.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju suradnje hrvatske manjine u Crnoj Gori s matičnom državom Hrvatskom i o rješavanju prostornih problema Hrvatskog nacionalnog vijeća u Tivtu. 

Prema popisu stanovništva iz 2003. godine Hrvata u Crnoj Gori ima nešto više od sedam tisuća. U svrhu bolje institucionalne, financijske i organizacijske zaštite hrvatske manjine u Crnoj Gori hrvatska je Vlada potaknula sklapanje novog bilateralnog sporazuma o zaštiti hrvatske manjine u toj zemlji, čiji je predstavnik na listi vladajućeg DPS-a izabran u crnogorsku Skupštinu.

Miroslav Marić i Selma Krstović iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore izvijestili su predsjednika Hrvatskoga sabora Luku Bebića o tijeku gradnje Hrvatskog kulturnog centra u Lastvi, te definirali daljnje potrebe u vezi s time.

Razgovaralo se i o mogućnosti posjeta predsjednika Hrvatskoga sabora s izaslanstvom u povodu proslave 1200 godina dolaska moći svetog Tripuna u Kotor i nastanka Bokeljske mornarice.

Izaslanstvo Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore primila je i ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Danira Nakić.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora