Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio izaslanstvo dragovoljačke Samostalne satnije Novi Zagreb "Cobre"

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas u Hrvatskom saboru izaslanstvo dragovoljaca Samostalne satnije Novi Zagreb "Cobre" u povodu 20. obljetnice njezina osnutka.

Dragovoljačka Samostalna satnija "Cobre" iz Novog Zagreba formirana je 29. lipnja 1991. godine temeljem odluke tadašnjeg ministra obrane RH Luke Bebića o mobilizacijskom razvoju prvih dviju dragovoljačkih postrojbi Zagreba – Novi Zagreb i Podsused, podsjetio je brigadir Rajko Dumančić i tadašnji načelnik obrane Novog Zagreba. Upravo je to razlog što smo predsjedniku Hrvatskoga sabora na današnji dan, 20. obljetnicu osnutka Samostalne satnije Novi Zagreb "Cobre", htjeli zahvaliti na potpori koju nam je iskazao donošenjem odluke koja nam je nakon okupljanja u dobrovoljačkim odredima u iznimno teškim političkim uvjetima omogućila formalni ustroj, dodao je Dumančić.

Bila su to doista iznimno teška vremena za Hrvatsku, koja je u tom trenutku praktično bila razoružana. U izrazito napetim uvjetima, koji su zahtijevali donošenje brzih, no ipak promišljenih odluka, trebalo je organizirati dragovoljce i pripremiti građane za obranu od agresije, prisjetio se Bebić.

Zahvalivši mu na potpori, drugi zapovjednik postrojbe Josip Skender uručio je predsjedniku Sabora zahvalnicu i plaketu Samostalne satnije Novi Zagreb "Cobre" kao uspomenu na njezino svečano postrojavanje.

Kroz Samostalnu satniju "Cobre" do 1992. godine mobiliziran je 271 dragovoljac. U postrojbi je tijekom Domovinskog rata do 1992. godine poginulo pet pripadnika, među kojima i prvi zapovjednik Darko Mateša. Samostalna satnija borbeno je djelovala do 27. srpnja 1992. godine, a većina dragovoljaca kasnije prelazi u sastav 2. gardijske brigade TG-145 iz Dubrave i 2. brigade Oružanih snaga RH.

Autor: Ured predsjednika Sabora