Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio bugarskog veleposlanika u oproštajni posjet

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas bugarskog veleposlanika u RH Ivana Sirakova u oproštajni posjet.

Zahvaljujem prijateljskoj Bugarskoj na potpori Hrvatske na njezinom putu u punopravno članstvo NATO-a i Europske unije, rekao je Bebić koji je bilateralne odnose Hrvatske i Bugarske ocijenio vrlo dobrima i bez otvorenih pitanja.

Sirakov je potvrdio da će Bugarska biti među prvim zemljama članicama Europske unije čiji će parlament ratificirati hrvatski Pristupni ugovor.

U pogledu regionalne politike, Bebić je naglasio kako Hrvatska i Bugarska mogu biti čvrst oslonac stabilizacijske politike u odnosu na sadašnje i buduće zemlje kandidatkinje euroatlantskih integracija na jugoistoku Europe. K tome su Hrvatska i Bugarska podunavske zemlje sa specifičnim interesima koji se, zajedničkom vizijom i politikom, mogu realizirati u okviru Europske unije, dodao je Bebić.

Istaknuvši dobru međuparlamentarnu suradnju, Sirakov je predsjedniku Sabora ujedno zahvalio na osobnom angažmanu u aktiviranju bilateralnih odnosa Hrvatske i Bugarske te izrazio nadu kako će nakon uspostavljanja stabilnih i dobrih političkih odnosa ubrzo doći do produbljivanja gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Sirakov se nakon četverogodišnjeg mandata u Hrvatskoj vraća na dužnost u bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora