Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio albanskog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Ilira Metu

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Republike Albanije Ilira Metu u sklopu njegovog službenog posjeta Hrvatskoj.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima koji su prijateljski i vrlo dobri. Naročito je dobro razvijena parlamentarna suradnja Hrvatske i Albanije, koja je pridonijela bržoj ratifikaciji pristupnog protokola za ulazak u članstvo NATO-a. 

Istaknuta je vrlo dobra suradnja Hrvatske i Albanije u procesu europskih integracija, kako na razini izvršne vlasti, tako i u komunikaciji između parlamenata. Albanski je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Ilir Meta zahvalio Hrvatskoj na prijenosu iskustava iz predpristupnog procesa ocijenivši ih dragocjenim, naročito u ispunjavanju Upitnika Europske komisije. 

Predsjednik Sabora Luka Bebić i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Ilira Meta suglasili su se kako treba dodatno raditi na suradnji u području gospodarstva, koja znatno zaostaje za političkim odnosima. U tom kontekstu albanski je dužnosnik izrazio uvjerenje kako bi unaprjeđenju gospodarske suradnje pripomoglo ukidanje viznog režima za albanske državljane.

Predsjednik Hrvatskoga Sabora Luka Bebić rekao je kako Hrvatska podržava jugoistoka Europe u NATO i EU, te je izrazio uvjerenje da Hrvatska i Albanija mogu pridonijeti ravnoteži i stabilnosti na tom području.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora