Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na otvorenju prve faze Kontejnerskog terminala Luke Ploče

Ploče – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nazočio je svečanom otvorenju prve faze novoizgrađenog kontejnerskog terminala Luke Ploče.

Kontejnerski terminal, u čiju prvu fazu je uloženo 33,6 milijuna eura, od čega je Vlada uložila gotovo 12 milijuna eura, svečano je otvorila predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor. Terminal, čija je gradnja počela u siječnju 2008. godine, prostire se na gotovo četiri hektara, a u prvoj fazi kapacitet će mu biti 60 tisuća kontejnerskih jedinica. Dosada je u projekt uloženo 44,2 milijuna eura od čega proračunska sredstva iznose 15 milijuna eura.

Koncesijskim ugovorom između Lučke uprave Ploče i tvrtke Luka Ploče predviđene su druga i treća faza izgradnje nakon čega će se terminal prostirati na 23 hektra, s godišnjim kapacitetom od pola milijuna kontejnerskih jedinica.

Premijerka je istaknula kako će ukupne investicije u izgradnju kontejnerskih terminala u luci Ploče iznositi oko 139 milijuna eura. Izgradnja kontejnerskog terminala dio je razvojnog programa u Luci Ploče, u okviru Projekta integracije transporta i trgovine unutar kojeg početkom iduće godine započinje izgradnja terminala za suhe rasute terete, a planirane su i druge investicije u infrastrukturu. Cilj projekta, koji se većim dijelom financira zajmom Svjetske banke, je povećanje kapaciteta, učinkovitosti i kvalitete usluga Luke Ploče te unapređenje konkurentnosti koridora Vc, s obzirom da je Luka Ploče početno-završna točka tog koridora.

Izrazivši svoju potporu uspješnom nastavku i dovršetku cjelokupnog projekta, predsjednik Sabora je izjavio kako je riječ o iznimno važnom projektu, kako za Luku Ploče tako i za sami grad, a koji će omogućiti daljnji gospodarski razvoj te povećati broj zaposlenih.


Po svršetku svečanog otvorenja Kontejnerskog terminala predsjednik Sabora položio je vijenac i zapalio svijeću na spomeniku palim braniteljima Luke Ploče.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina