Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić čestitao 25. lipnja - Dan državnosti

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić uputio je građanima Republike Hrvatske čestitku u povodu Dana državnosti:

"Hrvatski je sabor, poštujući volju građana koji su ga izabrali na prvim slobodnim i višestranačkim izborima nakon drugog svjetskog rata, 25. lipnja 1991. godine, donio dvije važne odluke koje predstavljaju ustavno-pravni temelj današnje moderne hrvatske države: Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Tada smo se opredijelili za vrijednosti, na kojima počiva i današnja Europska unija: za život u neovisnoj i samostalnoj državi, u slobodi, demokraciji, vladavini prava, uz poštivanje jednakih mogućnosti za sve građane.

Prošloga tjedna saborski su zastupnici izmjenom Ustava učinili još jedan veliki korak kojim smo se, nakon članstva u NATO-u, približili daljnjem strateškom cilju s početka devedesetih godina, a to je članstvo u Europskoj uniji. U bliskoj budućnosti, hrvatski građani više neće biti promatrači, već će i oni moći sudjelovati u kreiranju odluka u zajedničkoj europskoj obitelji.

Hrvatska je tako u zaista kratkom razdoblju ostvarila gotovo sve strateške ciljeve s početka devedesetih godina. Iako su za to zaslužni svi građani Hrvatske, koji su i u najtežim trenucima bili spremni preuzeti odgovornost za donesene odluke, najveću zahvalnost ovom prigodom upućujemo ipak hrvatskim braniteljima, bez čije bi neizmjerne hrabrosti i nepokolebljivosti, a pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, sve političke odluke ostale tek mrtvo slovo na papiru.

S osobitim zadovoljstvom upućujem stoga danas svim građanima Republike Hrvatske čestitku u povodu Dana državnosti."
 

Autor: Ured predsjednika Sabora