Predsjednik Hrvatskoga sabora Leko i šef Delegacije Europske unije Vandoren o izboru hrvatskih zastupnika u Europski parlament

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko razgovarao je sa šefom Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paulom Vandorenom o tijeku priprema za izbore hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu.

Odluku da se razdoblje korištenja europskih fondova produži s 2 na 3 godine te neupitnost sredstava predviđenih za Hrvatsku u proračunskom okviru EU-a od 2014. do 2020. godine bez obzira na aktualne rasprave o proračunu predsjednik Sabora ocijenio je dobrim vjetrom u leđa, osobito sada kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju.

Odluka da se izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu odvoje od lokalnih izbora i održe u razdoblju kada neće biti zasjedanja Hrvatskoga sabora ima prema njegovim riječima višestruku simboliku. Tom odlukom ističe se koliko su ti izbori važni i da ne želimo miješati europsku politiku i lokalne probleme, a pokazujemo i hrvatsku predanost europskoj politici, kazao je predsjednik Sabora.

Šef Delegacije EU-a Vandoren posebno je pozdravio činjenicu da se izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu održavaju na temelju revidiranih biračkih popisa naglasivši kako se na prijašnje „anomalije“ ne bi dobro gledalo u ostalim državama članicama EU-a. Vrlo pozitivnom  ocijenio je odluku da se izbori održe 14. travnja jer je time stvoren slobodan prostor da se rasprave vode isključivo o Europskom parlamentu i Europskoj uniji kako bi građanima bile pružene primjerene informacije.

Oba su dužnosnika istaknula važnost dobrog odaziva hrvatskih birača na izbore za Europski parlament.

Autor: Ured predsjednika Sabora