Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Senata Republike Italije Pietrom Grassom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se s predsjednikom Senata Republike Italije Pietrom Grassom, a sastanku je prisustvovao i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. 

Leko i Grasso su zaključili kako Hrvatska i Italija imaju dobrosusjedske, prijateljske i partnerske odnose te su izrazili nadu da će pronaći rješenja za pojedina otvorena pitanja. 

Grasso je izrazio želju da Hrvatski sabor ponovno razmotri odluku o fiksiranju tečaja švicarskoga franka za korisnike kredita. - Teret koji talijanske banke moraju preuzeti na sebe nije zanemariv. Razumijem situaciju hrvatskih dužnika, ali pozivamo da se situacija sagleda i iz perspektive banaka, rekao je predsjednik talijanskog Senata. 

Podsjetivši da su dvije vodeće banke u Hrvatskoj u talijanskom vlasništvu, predsjednik Sabora izrazio je nadu da će se one jače usmjeriti na poboljšanje gospodarske bilance između Hrvatske i Italije. Kad je riječ o problemu kredita u švicarskim francima, Leko je rekao da je riječ o slojevitom pitanju koje u sebi ima socijalnu, ekonomsku, financijsku, političku i sigurnosnu dimenziju. - Nitko u tome nije nevin. Neki su svjesno, a neki nesvjesno ušli u taj odnos, no sigurno je da su korisnici kredita u francima u poziciji da danas vraćaju ono što nisu dobili. To je neprihvatljivo još od vremena rimskog prava, ocijenio je Leko. Izrazio je nadu da će hrvatska Vlada u suradnji s bankama i udrugom Franak pronaći trajno i kompromisno rješenje tog problema. 

Kad je riječ o istraživanjima plina i nafte u Jadranskom moru, oba predsjednika su se suglasila kako je važno voditi računa o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Grasso je izrazio i zadovoljstvo položajem talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj. 

Grasso je u Zagrebu predstavljao Italiju na svečanosti inauguracije izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Ocijenio je kako je Hrvatska izborom žene za predsjednicu pokazala demokratsku zrelost. Podsjetio je da je i Italija nedavno izabrala novog predsjednika Republike Sergia Mattarellu te je izrazio nadu da će suradnja talijanskog predsjednika i hrvatske predsjednice biti uspješna. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora