Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio veleposlanika Republike Koreje Seong-Unga Parka

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je veleposlanika Republike Koreje Seong-Unga Parka koji mu je na sastanku predao pozivno pismo predsjednika korejske Nacionalne skupštine.

Republika Hrvatska i Republika Koreja njeguju vrlo visoki intenzitet političkih odnosa i smatramo da oni mogu dovesti do unapređenja gospodarske suradnje, istaknuo je predsjednik Sabora. Izrazio je očekivanje da bi Republika Koreja mogla investirati u hrvatski turizam i energetiku te zadovoljstvo povećanjem broja posjeta korejskih turista Hrvatskoj. Veleposlaniku Republike Koreje zahvalio je na pozivu u posjet Koreji koji je prihvatio, ocijenivši da bi to mogla biti dobra osnova za daljnje poboljšanje inače prijateljskih odnosa dviju država i njihovu intenzivniju gospodarsku suradnju.

Predajući pozivno pismo predsjednika korejske Nacionalne skupštine predsjedniku Sabora Leki, veleposlanik Seong-Ung Park istaknuo je važnost tog posjeta u svjetlu činjenice da od 2006. godine nijedan predstavnik Hrvatskoga sabora nije posjetio Republiku Koreju. Koreja je vrlo zainteresirana za razvoj gospodarskih odnosa s Hrvatskom, kazao je i u vezi s time naglasio važnost turističke razmjene i predstojećeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji s kojom Republika Koreja ima sklopljen Sporazum o slobodnoj trgovini. Izrazivši razumijevanje za trenutačnu hrvatsku ekonomsku situaciju, iznio je korejski stav da bi unapređenju odnosa pridonijelo otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Seoulu.

Na sastanku se razgovaralo i o aktualnoj političko-sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku. Daleki Istok postaje sve važnije područje za cijeli svijet u političkom, ekonomskom, financijskom pogledu, ali i s aspekta sigurnosti i stabilnosti, ocijenio je predsjednik Leko te istaknuo da je globalni mir nedjeljiv. Podržao je nastojanja Republike Koreje da sva pitanja s Demokratskom Narodnom Republikom Korejom riješi mirnim putem u okviru međunarodnog prava.

Autor: Ured predsjednika Sabora